Australië locaties van camperbusjes

Camperhuur in Australië

Camperhuur in Australië


Australië is op wereldwijd niveau een soort prachtig mysterie. Door de afgelegen ligging van Australië ten opzichte van de rest van de westerse wereld is het niet makkelijk bereikbaar, maar we hebben allemaal verhalen gehoord over de wonderen der natuur, de zonnige steden, de spectaculaire stranden, de indrukwekkende Outback en de zeldzame wilde diersoorten. In het echt heeft het dit alles en nog veel meer, dus huur een camper en ga op reis door dit bijzondere deel van de wereld.
 
Een rondreis door Australië met een gehuurde camper is de beste manier om dit geheimzinnige land beter te leren kennen. Door accommodatie en vervoer te combineren kunt u uw eigen agenda aanhouden en toegeven aan de reislust die u zeker te pakken zal krijgen. Met een ophaalpunt voor campers in elke grote stad in Australië zijn de opties onbeperkt en opwindend. Reis richting het noorden naar de tropische warmte, meander langs de kust of over ongerepte stranden, of keer landinwaarts om de overweldigende en warm-getinte landschappen van het Red Centre te ervaren.
 

Vergelijk Camperhuur opties in Australië

Motorhome Republic brengt de beste en goedkoopste Australische camperverhuur deals samen op één plek. Vergelijk het uitgebreide aanbod aan campers uit een uitgebreide selectie van lokale en internationale verhuurbedrijven en boek de beste camper voor uw rondreis door Australië. Tienduizenden reizigers wereldwijd vertrouwen elk jaar weer het boeken van hun camper toe aan Motorhome Republic.
 

Waar te beginnen: Stel uw reisplan voor Australië vast

Sydney

Sydney is de grootste stad van Australië en daarnaast de belangrijkste toegangspoort tot Australië, een zeer geschikte stad om uw camperrondreis te beginnen. Het is een spectaculaire wereldstad waar stedelijke gebieden direct naast witte zand- en surfstranden en het prachtige Blue Mountains gebied liggen. U kunt makkelijk een week in deze stad doorbrengen en daarnaast is het perfect voor een familievakantie. Buiten de stad wachten er nog meer avonturen op u.
 
Rijd door een reeks van vriendelijke strandgemeenschappen in een willekeurige richting en u zult uiteindelijk in het noorden in Brisbane belanden en in het zuiden in Melbourne. De kustlijn van New South Wales biedt u alles, van surfstranden tot staatsparken tot afgeschermd zwemmen en cafés in kleine dorpjes. Controleer of uw gehuurde camper genoeg ruimte heeft om een goedkoop surfboard op te pikken!
 
Een korte rit verwijderd van Sydney ligt Canberra, de hoofdstad van het land. Hier zijn een paar fantastische nationale musea en kunstgalerijen. Het omringende Australian Capital Territory heeft veel natuurreservaten en bossen – perfect voor iedereen die houdt van activiteiten in de buitenlucht.
 

Brisbane

Brisbane ligt in de zonnige staat Queensland, en is daardoor een geweldige plek om de reis met uw gehuurde camper te beginnen. Het staat bekend om de gezellige, ontspannen sfeer, en het ligt dicht bij de Gold Coast, een prachtige plek met hoge golven, surfstranden en attractieparken.
 
In Queensland verschilt het weer sterk, van vrij dor en droog in het midden, tot subtropisch en geheel tropisch in de buurt van de oceaan. Degenen die met een gehuurde camper rondreizen in de winter zullen zeker de warmte, die het hele jaar door duurt, waarderen! De Whitsunday Islands liggen een stuk van de kust, samen met het bekende Great Barrier Reef, en dat is voor de meeste toeristen het noordelijkste punt waar ze naartoe reizen. Meer naar het binnenland ligt de Outback, waar kleine gemeenschappen  mensen wonen die leven in dit vijandige, maar zeer spectaculaire landschap.
 

Melbourne

Melbourne ligt in het zuidelijkste punt van Australië en is de culturele hoofdstad met fantastische kunst, geschiedenis, restaurants, parken en architectuur. De bevolking bestaat uit fanatieke sportfans en veel van de Australian Football League wedstrijden vinden hier dan ook plaats.
 
Zuidwestelijk van Melbourne ligt de Great Ocean Road, een beroemde kustroute die perfect is voor een dagreis met de camper. De Twelve Apostles (Twaalf Apostelen), een steenformatie, en Great Otway National Park zijn een paar hoogtepunten van een route die prachtig is van begin tot eind. Vervolg uw weg langs de kust van Adelaide in Zuid-Australië.
In de wintertijd heeft Victoria (waarvan Melbourne de hoofdstad is) de meeste skimogelijkheden van elke Australische staat. Dus als u van plan bent te gaan wintersporten, is dit een geweldige plek om uw camper op te halen en richting de bergen te reizen.
 

Perth

Perth is een uitgestrekte  stad met fantastische stranden en een ontspannen sfeer. Het ligt vrij afgelegen aan de westkust van Australië. Dankzij het internationale vliegveld is dit het handigste startpunt om deze grotendeels ongerepte en dunbevolkte kant van het land te onderzoeken.
 
Aan het zuiden van Perth ligt de Rainbow Coast, wat voor een adembenemende camperroute zorgt. Hier kunt u de Great Southern wijnregio, een dramatische kustlijn, de uitgestrekte vlaktes van wit zand en bossen en nationale parken bewonderen. Meer naar het noorden is de Highway 1 gelegen, die richting Broome leidt via een route langs de Indische Oceaan.
 
Direct ten oosten van Perth ligt de Gouden Outback. Met een eindeloze horizon en een fascinerende goudkoorts-geschiedenis, is dit een perfecte plek voor een Australisch camperavontuur.
 

Hobart

Ervaar de wildernis van Tasmanië met een gehuurde camper uit Hobart. Het ligt in het zuiden van de kleine eilandstaat, en Hobart is een fascinerende plek om een paar dagen door te brengen; de kleine, gastvrije stad is het centrum voor toerisme en reizen.
 
Vanaf Hobart leidt de Midland Highway door Launceston en de Tamar Valley wijnregio tot de dichtbevolkte noordkust van Tasmanië. De Tasmaanse Highway kronkelt langs de oostkust langs Freycinet National Park en Wineglass Bay met zijn perfecte halvemaanvormige strand. In het westen is echter de echte actie te vinden. Het dichte en wilde Southwest National Park en het Franklin-Gordon Wild Rivers National Park zijn samen het grootste deel van het Tasmanian Wilderness World Heritage Area en bieden een ontsnapping aan de beschaafde wereld.
 

Rijden door Australië: Een paar reistips voor vakantiegangers

Rijden in het buitenland kan lastig zijn. De wegen in Australië worden over het algemeen goed onderhouden en de verkeersregels worden goed nageleefd, maar er zijn een paar dingen waar u aan moet denken als u de Australische snelwegen opgaat.
  • Het belangrijkste is dat Australiërs aan de linkerkant rijden. Niet vergeten!
  • Het negeren van de verkeerswetten kan leiden tot strenge straffen zoals boetes, strafpunten op uw rijbewijs, of zelfs inbeslagname van uw rijbewijs. Blijf binnen de aangegeven snelheidslimiet, gebruik geen mobiele telefoon terwijl u rijdt, en rijd niet met een alcoholpercentage van meer dan 0.05%.
  • Alle maten worden metrisch weergegeven, dus afstanden worden aangegeven in kilometers en meters en de snelheidslimiet is in kilometers per uur.
  • Parkeren kan lastig zijn en duur in de zakendistricten. Let er op dat u niet illegaal geparkeerd staat aangezien dit voor fikse boetes kan zorgen.
  • Tolwegen zijn er alleen in New South Wales, Victoria en Queensland, in de buurt van de grote steden.

Tips voor het rijden in de Outback

De Outback is een prachtige omgeving, maar kan ook gevaarlijk zijn, dus tref voorbereidingen voordat u op een avontuur door het midden van Australië gaat. De snelwegen hebben grotendeels geen markeringen, zonder barrière tussen de twee verschillende verkeersrichtingen, en lopen vrij recht met hogere snelheidslimieten. Let hier goed op, want het is makkelijk om uw concentratie kwijt te raken. Kijk uit voor dieren op de weg, aangezien deze grote schade en ongelukken kunnen veroorzaken – zonsopgang en zonsondergang zijn de momenten waarop de meeste dieren actief zijn. Zogenaamde road trains en lange trucks met meerdere aanhangers zijn ook gevaarlijk. Laat genoeg ruimte over op de weg tijdens een inhaalpoging.
 
De afgelegenheid is een factor waaraan u ook moet denken bij het reizen door de Outback. De bewoonde wereld en faciliteiten zoals benzinestations zijn over grote afstanden verspreid, dus vul voorraden altijd volledig aan wanneer dat kan. Het is een goed idee om extra benzine, eten, water en een mobiele telefoon voor noodgevallen te hebben. Campers bieden genoeg ruimte hiervoor!
 
Blijf veilig op de wegen en geniet van een fantastische gehuurde camper in Australië van Motorhome Republic.

Een gids voor het besturen van een camper in Australië

Australië, dat een oppervlakte van 7,6 miljoen vierkante kilometer heeft, is het zesde grootste land ter wereld na Brazilië, de Verenigde Staten, China, Canada en Rusland natuurlijk. Dankzij zijn enorme grootte is Australië een uitstekende bestemming voor campervakanties. Je kan hier maanden doorbrengen tijdens het verkennen van dit prachtige land en je zal je nooit vervelen. Van de ongerepte stranden van de oostkust naar de prachtige woestijnlandschappen van de beroemde outback en alles daar tussenin; er is meer dan genoeg te zien – en een huurcamper is veruit de beste manier om alles te ontdekken.

Voordat je achter het stuur plaatsneemt en de bezienswaardigheden op je verlanglijstje doorstreept, is het een goed idee om je kennis over de Australische verkeersregels op te frissen. We hebben een uitgebreide gids samengesteld voor het besturen van een camper in Australië, zodat je kan genieten van een veilige reis op de open weg.

 

Voordat we aan de slag gaan, vind je hier een overzicht van de vijf belangrijkste zaken die je niet mag vergeten:

  1. In Australië rij je aan de linkerkant van de weg en haal je rechts in.
  2. Respecteer altijd de snelheidslimiet en drinken en rijden gaan niet samen.
  3. Doe veel onderzoek voordat je de outback inrijdt.
  4. Weet waar de tolwegen liggen en betaal ze online.
  5. Veel delen van Australië zijn zeer afgelegen; draag dus altijd een mobiele telefoon. Het landelijke noodnummer is 000.

Verkeersregels in Australië

De verkeersregels in Australië verschillen enigszins en zijn afhankelijk van waar je je bevindt. Het land is verdeeld in acht staten en territoria: Australian Capital Territory (ACT), New South Wales (NSW), Victoria (VIC), Queensland (QLD), South Australia (SA), Western Australia (WA), Tasmania (TAS) en de Northern Territory (NT), dat ook ‘the Outback’ wordt genoemd.

Er bestaat een nationale versie van de Australische verkeersregels, maar dit zijn enkel 'modelregels'. Elke staat en elk territorium heeft zijn eigen versie van deze regels getransformeerd in een lokale wetgeving. Dit mag je niet vergeten, maar gelukkig zijn deze regels bijna dezelfde in het hele land. Deze gids richt zich op de regels die je in elke staat moet volgen. Als je vragen hebt over een bepaalde staat, kan je het best de website van die staat of dat territorium bezoeken.

Laten we nu zonder dralen beginnen!

 

Rijbewijs

Als je van plan bent om maximaal drie maanden in Australië te rijden, kan je je rijbewijs uit je thuisland gebruiken als het in het Engels is opgesteld. Als je rijbewijs in een andere taal is opgesteld, moet je in je thuisland een internationaal rijbewijs aanvragen.

 

Snelheidsbeperkingen

In Australië wordt de snelheid in kilometer per uur aangegeven. Je moet je te allen tijde aan de snelheidslimiet houden. Er zijn geen uitzonderingen. Snelheidslimieten worden regelmatig duidelijk aangeven langs de kant van de weg. Er zijn ook borden die het einde van de snelheidslimiet aangeven om je te laten weten dat je een andere snelheidszone bent binnengereden. In de meeste gevallen kun je op de openbare weg 100 kilometer per uur rijden, in het stadcentrum en in voorstedelijke gebieden 50 kilometer per uur en in de buurt van scholen 40 kilometer per uur.

Kilometer

Mijl        

30

40

50

60

70

80

90

100

18

24

31

37

43

49

55

62

 

Alcohollimieten in het bloed

De wettelijke hoeveelheid alcohol die je mag consumeren voordat je achter het stuur plaatsneemt, verschilt enigszins van staat tot staat. De maximale alcohollimiet in het bloed in het hele land bedraagt 0,05%. De limiet is zelfs lager voor motorrijders, leerling-bestuurders, zware voertuigen en andere speciale voertuigcategorieën. Omwille van de veiligheid raden we je aan dat je geen alcohol drinkt wanneer je van plan bent om te rijden.

 

Voorrangsregels

In Australië zijn de drie meest voorkomende gevallen om voorrang te verlenen voorrang te verlenen verkeerslichten, handgebaren gebruiken, rotondes en stopborden. Hier enkele algemene richtlijnen over wat je bij elk kruispunt moet doen:

 

Verkeerslichten

Leer eerst de kleursignalen: groen betekent doorrijden, geel betekent stoppen (als dit mogelijk is) en rood betekent volledig stoppen. Een aantal verkeerslichten zijn voorzien van gekleurde pijlen; deze laten je weten wanneer je mag afslaan. Soms kun je ook borden zien waarop s'Left turn on red permitted after stopping (Links afslaan toegestaan na het stoppen)'. Als je een knipperend geel licht ziet, betekent dit dat je mag doorrijden nadat je de normale voorrangsregels hebt gevolgd bij ongecontroleerde kruispunten (hieronder meer informatie).

 

Rotondes

Rotondes, of 'traffic circles' in andere landen, komen in heel Australië vaak voor. Op rotondes moet je voorrang verlenen aan alle voertuigen die van rechts komen en je beoogde richting aangeven. Vlak voordat je de rotonde verlaat, gebruikt je de linkse richtingsaanwijzer om andere bestuurders aan te geven dat je de rotonde verlaat.

 

Voorrangsborden

Bij een voorrangsbord moet je voorrang geven aan al het andere verkeer. Als er meer dan één voorrangs- of stopbord op een kruispunt aanwezig is, zijn de normale voorrangsregels van toepassing (meer over deze regels later). Bij voorrangsborden mag je vertragen en doorrijden zonder volledig te stoppen als de kust veilig is. Als je echter een stopbord tegenkomt, moet je volledig stoppen.

 

Oversteekplaatsen voor voetgangers

In stadscentra worden zijn de meeste oversteekplaatsen voor voetgangers geregeld door verkeerslichten. In voorstedelijke gebieden kun je gemarkeerde witte strepen op de weg tegenkomen. Dit zijn ook oversteekplaatsen voor voetgangers en je moet voorrang verlenen aan mensen die willen oversteken.

 

Algemene voorrangsregels

De algemene voorrangsregels, ook bekend als regels voor ongecontroleerde kruispunten, zijn de volgende:

  • Verleen voorrang aan het verkeer dat van rechts komt, waarbij je voorrang hebt op voertuigen die links afslaan.
  • Als je afslaat, moet je altijd voorrang verlenen aan het doorstromend verkeer.

 

Hoe zit het met trams en bussen?

Trams en bussen moet je, ongeacht de algemene regels, vaak voorrang verlenen; het is het beste om hen voldoende ruimte te geven. Op de meeste bussen zie je het roodgroene bord 'Give way to buses (Verleen voorrang aan bussen)' om je hieraan te herinneren.

Bestaan er uitzonderingen op deze regels?

Ja. Het bovenstaande is enkel als basisinformatie bedoeld. Een belangrijke uitzondering zijn hulpdienstvoertuigen; als er politieauto's, ambulances of andere voertuigen met knipperende lichten of meteen loeiende sirene naderen, moet iedereen voorrang verlenen.  Vergeet niet om voorzichtig te rijden en te allen tijde hoffelijk te zijn, vooral als je een camper bestuurt, omdat deze zware voertuigen veel tijd nodig hebben om volledig te stoppen.

 

Richtingsaanwijzers en lichten

De richtingsaanwijzers kunnen zich rechts of links van het stuurwiel bevinden, afhankelijk welk soort camper je bestuurt. Doorgaans bevinden ze zich aan de rechterkant. Je moet je richtingaanwijzer gebruiken elke keer voordat je van richting verandert, van rijstrook verandert, een weg of rotonde verlaat of oprijdt, een U-bocht maakt, een weg oprijdt vanuit een geparkeerde positie of in elke andere omstandigheid waarin je aan het doorstromende verkeer wil deelnemen. Het gebruik van de richtingsaanwijzers is enkele een teken om je intentie aan te geven. Andere bestuurders zijn niet verplicht om je ruimte te geven. Je moet dus altijd wachten tot er een vrije en veilige opening is voordat je de weg oprijdt. Bij het besturen van een camper is het zeer belangrijk om voorzichtig en geduldig te zijn, omdat er zich voertuigen in je dode hoek kunnen bevinden.

Je moet de koplampen inschakelen wanneer het donker is. Het wordt ook aanbevolen om ze in te schakelen wanneer het zicht op de weg beperkt is, zoals bij zonsopgang of zonsondergang, in regen of zeer grijs weer.

 

Inhalen

Omdat je in Australië rijdt, moeten alle inhaalmaneuvers aan de rechterkant van de weg gebeuren. Wanneer je een camper bestuurt, zal je waarschijnlijk iets langzamer rijden dan andere voertuigen vanwege het gewicht en de grootte van je voertuig. Dit betekent dat kleinere voertuigen je kunnen proberen in te halen. Het is belangrijk om met deze mogelijkheid rekening te houden en dikwijls in je achteruitkijkspiegels te kijken, vooral op de open weg.

Als je andere voertuigen moet inhalen, wees dan zeer voorzichtig en zorg ervoor dat je dit veilig kan doen zonder de snelheidslimiet te overschrijden. Er zijn een aantal situaties waarin inhalen ten strengste verboden is; je mag niet inhalen als er een ononderbroken streep is aan jou kant van de middellijn is of als het voertuig voor je aangeeft dat hij rechtsaf wil afslaan.

 

Veiligheidsgordels

Volgens de Australische wetgeving moet de veiligheidsgordel te allen tijde worden gedragen wanneer de camper in beweging is. Je moet ook je veiligheidsgordel dragen wanneer het voertuig stilstaat, maar niet veilig geparkeerd is. Dezelfde regels gelden voor alle andere inzittenden van de camper. Jonge kinderen moeten reizen op een stoelverhoger of in een kinderzitje. Het is de verantwoordelijkheid van de bestuurder om ervoor te zorgen dat alle kinderen jonger dan zestien jaar nar behoren worden beveiligd. Vergeet niet dat het verboden is om in de camper rond te wandelen en zijn faciliteiten te gebruiken wanneer het voertuig in beweging is. Als iemand het toilet wil gebruiken of op bed gaan liggen, neem je een onderbreking.

 

Verkeersborden

Nu je een beter begrip hebt van de belangrijkste Australische verkeersregels, gaan we nu enkele veelvoorkomende verkeersborden onder de loep nemen.

 

Snelheidsborden

De snelheidsborden zijn duidelijk en gemakkelijk te lezen en hebben zwarte nummers in een rode cirkel met een witte achtergrond. In sommige gevallen kunnen snelheidsborden tekst bevatten over de reden van de limiet, zoals ‘School zone (Schoolzone)’ or ‘Children crossing (Overstekende kinderen)’. Een ander bord dat snelheid aangeeft is het bord 'speed derestriction (einde van de snelheidsbeperking)'. Dit bord heeft een zwarte diagonale balk door een witte cirkel en betekent dat de normale snelheidslimiet van toepassing is. Als je een bord met een zwarte cirkel met nummers op een gele achtergrond tegenkomt en de woorden 'AHEAD' eronder, betekent dit dat je een nieuwe snelheidszone binnenrijdt.

 

Voorrangs- en stopborden

De voorrangsborden hebben een driehoekige vorm met een witte achtergrond en een rode rand en bevatten de woorden 'GIVE WAY'' die duidelijk in zwarte letters zijn aangebracht. Er zijn ook aparte voorrangsborden wanneer je voorrang moet verlenen aan trams, fietsers en vee. Dit zijn vierkante borden die een zwarte en witte kleur en een symbool hebben.

De stopborden zijn rode zeshoeken en bevat het woord 'STOP' in witte letters. Sommige stopborden hebben drie horizontale zwarte punten. Dit betekent dat je moet stoppen wanneer de verkeerslichten niet werken of knipperen.

 

Verbodstekens

Let op voor cirkelvormige borden met een rode rand en een rode diagonale streep door het midden. Deze borden brengen je op de hoogte wanneer er iets is verboden, bijvoorbeeld '‘no u-turns’, ‘no parking’ of ‘no left or right turns’.

 

Waarschuwingsborden

Deze zwarte en gele ruitvormige borden geven opkomende gevaren aan, zoals opkomende gevaren, zoals vertakte wegen, wilde dieren, scherpe bochten, gladde ondergronden, oversteekplaatsen voor voetgangers of bruggen met eenrichtingsverkeer.

Richtingsborden

Deze borden bevatten richtingsinformatie en verschillen enigszins van staat tot staat. Dikwijls hebben ze een rechthoekige vorm en een groene en gele kleur en ze geven aan welke stadjes of steden er dichtbij liggen en op hoeveel kilometers ze liggen. Je kan ook een aantal bruine borden zien. Deze worden gebruikt om nabijgelegen bezienswaardigheden aan te geven.

Parkeren

Het vinden van een parkeerruimte om je camper te parkeren is een van de meest uitdagende aspecten van het rijden in Australische steden. Wanneer je afgelegen stadjes of dorpjes bezoekt, is het vinden van een parkeerplaats een eitje, maar in drukke stedelijke gebieden is het belangrijk om je bewust te zijn van het de parkeerregels en parkeerborden. Misschien is het beter om je camper bij de accommodatie te laten staan en het openbaar vervoer te gebruiken om je in steden te verplaatsen. Als je toch verkiest om te rijden, vind je hieronder enkele parkeertips en parkeeregels waarmee je rekening moet houden.

 

Betaald parkeren

In grote steden zijn er voldoende parkeergebouwen waar je moet betalen om je auto overdag te parkeren. De meeste gebouwen zijn eigendom van particuliere bedrijven, zoals Wilson Parking of Secure Parking. De prijzen variëren van plek tot plek, maar verwacht hoge prijzen in het stadscentrum. Een aantal van deze kosten ongeveer $ 40 per dag. In drukke zones moet je ook betalen om op straat te parkeren. Let op betaalautomaten of borden voor meer informatie.

 

Parkeerbeperkingen

In sommige zones zijn er parkeerbeperkingen van toepassing. Je moet deze borden altijd zorgvuldig controleren voordat je parkeert. Als je een groene 'P' ziet, betekent dit dat parkeren is toegestaan. Als er beperkingen van toepassing zijn, bevat het bord doorgaans informatie over deze beperkingen (als er bijvoorbeeld op het bord '3P' te lezen is, betekent dit dat je hier maximaal drie uur mag parkeren). Het bord 'NO PARKING' is duidelijk aangegeven; ze hebben een witte achtergrond en rode letters.

Er zijn een aantal omstandigheden waarin parkeren altijd verboden is. Je mag nooit parkeren op dubbele gele strepen, een fietspad, een particulier terrein of een parkeerplaats voor invaliden. Je mag opritten niet blokkeren of op de stoep parkeren. Parkeren op bus- of tramstroken is alleen toegestaan wanneer de strook niet wordt gebruikt (sommige stroken worden alleen door bussen en trams tijdens piekuren gebruikt).

 

Een camper parkeren

Het is belangrijk om extra voorzichtig te zijn bij het parkeren van een camper. Afhankelijk van de grootte van je voertuig kan het zijn dat deze niet op een gewone parkeerplaats kan worden geplaatst en twee plaatsen nodig heeft. Probeer hoffelijk te zijn en geen andere wagens te belemmeren. Zoals hierboven vermeld kan je het best het openbaar vervoer nemen in drukke stadscentra en de camper op de grote wegen gebruiken.

Hoe is het om in Australië te rijden?

We hebben de belangrijkste verkeersregels en verkeersborden besproken. Laten we het nu hebben over de eigenaardigheden van het rijden op Australische wegen.

 

De weg delen net het openbaar vervoer in Melbourne

Het openbaar vervoersnetwerk in Melbourne is uitstekend, maar bestuurders moeten extra waakzaam omdat de weg wordt gedeeld met trams en bussen. In Melbourne is er eigenlijk een typisch rijmaneuver dat 'hook turn (hoekbocht)' wordt genoemd. Het maneuver mag alleen worden uitgevoerd bij verkeerslichten – als je een bord ziet waarop ‘RIGHT TURN FROM LEFT ONLY’ staat, dan wil dit zeggen dat er een hoekbocht aankomt. Je moet een beetje tegenintuïtief handelen. Als je rechts wil afslaan, dan moet je je naar de linkerrijstrook begeven. Wanneer het licht op groen springt, rij je naar de andere zijde van het kruispunt, hou links aan, ga niet op voetgangersoversteekplaatsen staan en wacht. Wanneer het licht op groen springt om naar echts te draaien, kun je dit doen. Zorg ervoor dat je geen andere voertuigen de pas afsnijdt. Hoewel dit maneuver een beetje tegenintuïtief is, zal het niet lang duren om het onder de knie te krijgen. In ieder geval mag het alleen worden uitgevoerd bij gecontroleerde kruispunten, dus als je twijfelt, volg dan de verkeerslichten en rij niet door, tenzij het licht opgroen staat.

 

Rijden in de outback

Bezoekers komen van heinde en verre massaal naar Australië om in de outback, een opmerkelijke regio bekend om zijn vlakke, dorre landschappen en unieke flora en fauna, te rijden. Hier enkele belangrijke dingen die je niet mag vergeten op je roadtrip.

  • Onderzoek je route zo goed mogelijk, zodat je een idee hebt van welke soorten wegen je kan tegenkomen. Er zijn heel veel onverharde wegen in deze regio en het kan zijn dat je huurovereenkomst je verbiedt om op deze wegen te rijden. Het beste is om de leverancier te vragen welke soorten wegen je moet vermijden.
  • Sla benzine en levensmiddelen op. De outback is zeer afgelegen en je kan uren rijden zonder een teken van leven te zien. Zorg ervoor dat je voldoende water en voedsel bij hebt gedurende de reis.
  • Probeer geen grote afstanden in een keer af te leggen. Plan regelmatige onderbrekingen om de vermoeidheid van de bestuurder te minimaliseren. Indien mogelijk kun je meerdere personen de camper laten besturen.
  • In de woestijn kan er soms een denkbeeldige watermassa verschijnen; dit heet een luchtspiegeling. Tenzij het heeft geregend, is de watermassa niet echt. Erken gewoon dat het een luchtspiegeling is en raak niet in paniek.
  • Zorg ervoor dat je te allen tijde een werkende mobiele telefoon met een simkaart bijhebt. Als de camper defect raakt, dan kun je bellen om hulp te ontvangen.
  • Let op voor kangoeroes, wallabies, slangen en andere wilde dieren. Deze wezens kunnen soms op het wegdek zwerven. Doe je uiterste best om een botsing te vermijden, omdat grotere dieren, zoals kangoeroes, veel schade aan je voertuig kunnen toebrengen (en je de schrik van je leven kunnen aanjagen). Als er echter een klein dier, zoals een vogel, je pad kruist, probeer dan niet te veel uit te wijken of risico's te nemen om het dier te ontwijken. Het belangrijkste is dat je de controle over de camper niet verliest. Het wordt aanbevolen om niet te rijden bij zonsopgang en zonsondergang. De zichtbaar op deze momenten is laag en doorgaans zijn er ook meer dieren actief.
  • Blijf op de hoofdwegen. Je mag de gebaande wegen niet verlaten of je zou de weg kunnen kwijtraken.
  • Bereid je voor op de hitte. Vooral tijdens de middag kunnen de temperaturen in Centraal-Australia nogal oplopen. Drink voldoende water en vermijd zware inspanningen wanneer de hitte het ergst is.
  • Bij het rijden in de outback, zal je waarschijnlijk enkele vrachtwagencombinaties tegenkomen. Dit zijn enorme trucks met 3 tot 4 trailers achter de truckcabine. Sommige wegen bijna 200 ton! Als je deze wil inhalen, probeer dit dan te doen op een inhaalstrook, omdat je minstens 2,5 kilometer nog hebt om ze veilig in te halen. Door hun enorme omvang hebben deze trucks veel tijd nodig om te stoppen. Wees dus extra voorzichtig en volg op een afstand.

Het autosnelwegsysteem

Het oorspronkelijke Australische snelwegsysteem wordt momenteel afgebouwd en er wordt een nieuw ingevoerd. Dit betekent dat je momenteel op beide kan rijden. Hieronder vind je informatie over beide types, zodat je weet waar je op moet letten.

 

National highways (rijkswegen)

Het originele highway-systeem bestond uit genummerde wegen die werden aangeduid met zwarte en witte schilden. Deze worden langzaam vervangen door alfanumerieke routes die zijn bewegwijzerd met groene en gele schilden. Je kan nog steeds beide borden zien tijdens je rondreis. De belangrijkste weg in Australië heet Highway One. Deze circulaire route loopt langs de randen van Australië en door Tasmanië.

State routes (staatswegen)

Australië heeft een state route-systeem dat bestaat uit belangrijke interregionale routes en stedelijke wegen. Deze worden aangeduid met blauwe en witte schilden. De nummeringssysteem in iets ander in elke staat. Je kan nog steeds oudere wegen zien die worden gemarkeerd met blauwe schilden. Deze komen vooral in Melbourne voor.

 

Alfanumeriek routes

Het nieuwe snelwegsysteem gebruikt alfanumerieke codes om elke route te onderscheiden. Wegen worden een letter, zoals 'M', toegekend en een nummer (dat vaak hetzelfde is als dat van het oorspronkelijke systeem). Elke letter staat voor iets anders. 'M' bijvoorbeeld staat voor een vierbaansweg of primaire verkeersweg. 'A' is een primaire snelweg, een belangrijke stedelijke slagader of een interregionale eenbaansweg. 'B' wordt toegekend aan rustigere wegen, terwijl 'C' voor zeer kleine wegen wordt gebruikt.

 

Tolwegen

Er zijn niet veel tolwegen in Australië; je vindt ze enkele in drie steden: Sydney, Melbourne en Brisbane. Hier een kort overzicht over wat je in elke stad kan verwachten.

 

Tolwegen in Melbourne

Er zijn twee tolwegen in Melbourne: de CityLink en the Eastlink. Beide verbinden enkele belangrijke autowegen van de stad. Je kan deze op voorhand of drie dagen nadat je de weg hebt gebruikt, online betalen. Als je van plan bent om ze regelmatig te gebruiken; kun je een Melbourne Pass aanschaffen; zo krijg je 30 dagen om onbeperkt op deze wegen te rijden.

 

Sydney

Tolwegen komen in Sydney vrij vaak voor. De belangrijkste zijn onder andere de Sydney Harbour Tunnel, de Lane Cove Tunnel, de Eastern Distributor en de Sydney Harbour Bridge. De prijzen variëren maar je kan elk van deze online betalen op myE-Toll. Je kan oo keen reguliere pass aanschaffen, die de tol automatisch van je creditcard aftrekt elke keer je de weg gebruikt.

 

Brisbane

Er zijn vijf tolwegen in Brisbane: de Gateway, de Logan Motorways, de Go Between Bridge, de Clem7 Tunnel en de AirportLink. Je kan de tol online betalen op Go Via-website.

Elk verhuurbedrijf heeft een ander tolsysteem. Vraag je leverancier ernaar voordat je vertrekt.

 

Rijomstandigheden in Australië

Doorgaans bevindt het Australische wegennet zich in een zeer goede staat. De belangrijkste snelwegen en routes zijn veilig, goed aangegeven en goed onderhouden en er zijn ook tankstations en wegrestaurants beschikbaar. Openbare sanitaire voorzieningen zijn vaak beschikbaar, maar het is geen garantie. Natuurlijk is rijden in de outback een zeer unieke ervaring. Raadpleeg het gedeelte Outback voor relevant advies.

In afgelegen gebieden kun je slecht onderhouden onverharde wegen tegenkomen. Raadpleeg je verhuurbedrijf om te weten of je op deze wegen mag rijden. Bij veel verhuurbedrijven mogen alleen voertuigen met vierwielaandrijving op deze wegen rijden. Vraag om meer informatie als je twijfels hebt.

 

Verboden wegen

Veel huurcontracten verbieden je ten strengste om in Australië op bepaalde wegen te rijden. Elk verhuurbedrijf heeft natuurlijk keen ander beleid, maar hier vind je een lijst met de meest voorkomende wegen die je moet vermijden:

  • Omdat Australië zo uitgestrekt is, kan het zijn dat je met je huurvoertuig binnen een bepaalde afstand tot het ophaalpunt moet blijven. Mogelijk moet je verschillende voertuigen huren en het vlieguig nemen om van de ene stad naar de andere te reizen.
  • Mogelijk mag je ook niet boven de sneeuwgrens rijden (dit kan alleen een probleem zijn in Victoria, New South Wales en Tasmanië).
  • Andere vaak verboden wegen zijn die op eilanden voor de kust, het schiereiland Cape York in Queensland, Mount Isa in Queensland, de Jim Jim Falls Road in het Northern Territory en de Gibbs River Road en de Gorge Road in West-Australië.

 

Andere belangrijke informatie

Noodnummers

Het Australische landelijke noodnummer is 000. Je kan dit nummer bellen vanaf elke telefooncel, mobiele telefoon of vaste lijn. Een ander noodnummer dat je niet mag vergeten is 112; Dit kan worden bereikt via de satelliettelefoons of mobiele telefoons. Als er tijdens het gesprek een storing optreedt, kun je naar een bericht sturen naar het noodnummer 106. Een alarmnummer bellen is gratis. Je kan met de politie, ambulancedienst of brandweer praten.

Als je met de politie wil bereiken om een niet-dringende situatie, bv. om gestolen goederen of een plaatselijke overlast, te melden, kun je bellen naar 131 444.

Informatiecentra

Ben je onderweg op zoek naar wat reistips? Bezoek een Accredited Visitor Centre (erkend bezoekerscentrum). Je kan deze in heel Australië terugvinden en ze herkennen door het donkerblauwe bord met een heldergele 'i'. Hier helpen deskundige medewerkers je bij het plannen van je reis. Ze kunnen je kaarten, routebeschrijvingen en soms zelf een reservatiedienst bieden.

Je kan ook Visitor Information Outlets (bezoekersinformatiedienst) tegenkomen. Deze worden aangegeven met een lichtblauw bord met een witte 'i' in het midden. Hoewel deze kleiner zijn dan de Accredited Visitor Centres, zijn het nog steeds geweldige plekken voor reisadvies.

 

Nuttige websites

Hier enkele andere leuke websites om te bezoeken als je van plan bent om een Australische roadtrip te maken.

 

Australia.com

De officiële website voor Australisch toerisme, Australia.com, zit boordevol nuttig reisadvies, foto's en verhalen. Voor meer lokale informatie kun je ook op de onderstaande websites van elke staat terecht:

 

Geweldige reisapps

Mobiele apps kunnen onderweg redders in nood zijn. Ze bevatten een schat aan informatie en ze zijn een geweldige manier om je reis te plannen. Hier enkele van de meest populaire apps:

There’s Nothing Like Australia

Dit is de officiële app voor toerisme in Australië met verhalen, foto's, video's en nog veel meer.

The Australia Bushwalking App

Deze app, die beschikbaar is op iTunes, helpt je een geweldige Australische bushwalk te kiezen.

Campin Australia

Maak je niet langer zorgen om een camping te vinden! Deze app toont je nabijgelegen campings, hostels en vakantieparken.

Free Wi-Fi Finder

Deze app is ontwikkeld om gratis wifi-spots in de buurt te vinden, zodat je tijdens je reis met internet verbonden bent.

 

Bedankt voor het lezen van onze gids voor het rijden in Australië. We hopen dat je deze nuttig vond. Motorhome Republic wenst je een veilige en plezierige reis!

 

Algemene disclaimer

Deze informatie wordt u aangeboden op een 'best intention'-basis. Hoewel we ons best doen om ervoor te zorgen deze informatie foutloos is, garanderen wij niet de juistheid of geschiktheid voor het beoogde doel.

Win geweldige prijzen bij Motorhome Republic

Ervaar de wereld en win tegelijkertijd fantastische prijzen. We krijgen maar niet genoeg van Australië en we willen dat je dit ook ervaart - in een camper natuurlijk. In dit ongelooflijke land is er zoveel te ontdekken en met reis- en geldprijzen hopen we anderen te inspireren om deze reis te reserveren en het allemaal zelf te zien! Kom regelmatig terug om aan de nieuwste wedstrijd deel te nemen. Momenteel zijn er geen lopende Australische wedstrijden, maar bezoek onze pagina's om up-to-date te blijven.